Pochutiny
Pochutiny je slovenský výraz pre potraviny, ktoré majú malú alebo žiadnu výživnú hodnotu, ale majú výrazný účinok na zmyslové vlastnosti potravín a na tráviace alebo nervové orgány. Niektoré príklady pochutin sú káva, čaj, soľ, huby, kakao, korenie a iné1. Pochutin sa môžu používať na výrobu nápojov, žuvanie alebo kourenie. Niektoré pochutin majú aj zdravotné prínosy, napríklad antioxidanty alebo protirakovinové látky2.
Pochutin sú tiež plodiny, ktoré sa pestujú pre obsahové látky majúce stimulujúce účinky. Niektoré z najdôležitejších pochutin sú čajovník čínský, kávovník arabský, kakaovník pravý, cesmína paraguayská a tabák virginský2. Tieto rastliny majú vysoký obsah sekundárnych metabolitov, ako sú kofeín, nikotín alebo flavonoidy2.
Máte nejakú obľúbenú pochutinu? Ja osobne mám rád čaj a kakao. Sú to skvelé nápoje na osvieženie a povzbudenie